Programma

Hieronder vind je het programma voor 28 maart 2018. Met het programma voor 15 juni zijn we nog bezig. Naast Wouter Hart zal Marcel van Herpen spreken. Meer informatie over de onderwerpen en de andere sprekers volgt snel.

 

09:00 - 09:30Ontvangst

Registratie en ontvangst met koffie en thee

09:30 - 09:45Plenair

Opening met muziek van Stijn van Kreij

09:45 - 10:45Plenair

Ruud Klarenbeek: Doen wat nodig is

De ander zíen, zijn verhaal willen horen, eigenheid koesteren en oprechte aandacht hebben. Dat is de kern van de visie en werkwijze van de JP van den Bent stichting.

Breed gedeelde waarden vormen een stevig fundament voor de ruim 2650 medewerkers. De belangrijkste is dat we steeds teruggaan naar de bedoeling, daar waar ons werk om draait: het ondersteunen van mensen bij leven. Daarbij speelt verantwoordelijkheid nemen een belangrijke rol. Medewerkers hebben veel vrijheid om zélf hun werk in te vullen. Houd dat eenvoudig: doe wat nodig is, doe het goede en doe de dingen goed. We organiseren alles dicht bij de mens, zoveel mogelijk in zijn lokale omgeving. We werken met elkaar samen in een sfeer van respect, veiligheid en vertrouwen.

Lees ook het interview met Ruud Klarenbeek: 'Blijf volstrekt grenzeloos denken, maar gan niet grenzeloos handelen'
10:45 - 11:15Reflectie

Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie

11:15 - 12:15Plenair

Wouter Hart - deel 1: Werken vanuit de bedoeling

Wouter Hart
In veel organisaties hebben mensen het gevoel dat ze te veel tijd kwijt zijn aan allerlei zaken als bureaucratie, vergaderen en verantwoorden. Er wordt dan verzucht dat het weer zou moeten gaan om het kunnen uitvoeren vanuit het primaire proces. Maar misschien is juist dat primaire proces de grootste afleider van de werkelijke opgave…
Mensen hebben houvast nodig. Om de systeemwereld wat meer los te kunnen laten is er een verhaallijn nodig die mensen richting geeft aan hun handelen. Een ander type houvast dat mensen in staat stelt om niet zozeer tegen het systeem te vechten, maar juist vóór iets te kunnen gaan staan.
Iedereen houdt iedereen gevangen in het systeem. Wat onderscheidt die enkele organisaties, die enkele bestuurders, of managers of professionals, die daar schijnbaar helemaal geen last van hebben?  

Lees ook het interview met Wouter Hart: 'Niet loslaten, maar anders vasthouden'

12:15 - 13:15Lunch

Een frisse neus en een heerlijke lunch

13:15 - 13:30Plenair

Muziek van Stijn van Kreij

13:30 - 14:30Plenair

Maarten Schurink: Garage de bedoeling

 
Maarten Schurink werd op 35-jarige leeftijd benoemd als gemeentesecretaris in Utrecht en gaf daar leiding aan een groot verandertraject onder de naam ‘Van A naar B, via B’. In 2016 maakte hij de overstap naar de Sociale Verzekeringsbank als bestuursvoorzitter. SVB stond op dat moment enorm onder druk vanwege achterstallige betalingen. Wat heeft Maarten met Wikivisie? Waarom introduceerde hij bij de SVB ‘Garage de bedoeling’? Maarten deelt de belangrijkste veranderprincipes waar hij mee werkt.
Lees ook het interview met Maarten Schurink: 'Buikpijn voorkomen bij medewerkers is ook een KPI waar je op kunt sturen'
14:30 - 15:00Reflectie

Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie of thee

15:00 - 16:00Plenair

Wouter Hart - deel 2: Anders vasthouden

In een reactie op een sterk systeem en een sterke hiërarchie wordt in het vinden van de oplossingsrichting vaak gesproken over ‘eigenaarschap’, ‘vertrouwen’, ‘ruimte’ of ‘loslaten’. Wellicht zit de werkelijke doorbraak echter niet in deze vormen van ‘vrijheid’, maar in het creëren van ‘verantwoordelijkheid’. Geen loslaten, maar Anders vasthouden.

De grenzen in en tussen organisaties verdwijnen en co-creatie krijgt een steeds nadrukkelijker plek in het organiseren. Wat kun je daar als organisatie mee?

Het switchen tussen de leefwereld en de systeemwereld vraagt om het anders kijken naar regels. Wat betekent dat voor professionals? En voor leidinggevenden? En voor het anders verantwoorden?

16:00 - 16:30Plenair

Vooruitblik naar morgen.

16:30 - 16:45Afsluiting

Afsluiting met muziek van Stijn van Kreij

16:45Borrel

Netwerkborrel

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.